Συμβουλές Ασφάλειας

Συμβουλές Ασφάλειας

Κίνδυνοι του Ίντερνετ , συμβουλές για γονείς

( Στις 9 Φεβρουαρίου εορτάζεται η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου )

Υπεύθυνος εκπαιδευτικός : Μάκης Νιτσόπουλος

Το Ίντερνετ είναι ένα θαυμάσιο μέσο επικοινωνίας, ενημέρωσης, επιμόρφωσης και ψυχαγωγίας. Όπως όλα τα μέσα επικοινωνίας, κρύβει κινδύνους. Συχνά οι γονείς οι οποίοι δεν είναι ενήμεροι για την προστασία από τους κινδύνους αυτούς απαγορεύουν την χρήση του Ίντερνετ στα παιδιά τους. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ξέρετε ότι στον κόσμο που ζούμε η εξοικείωση με τη χρήση του Ίντερνετ είναι απαραίτητη και ότι με την απαγόρευση αυτή του στερείτε από το παιδί σας ένα θαυμάσιο και αναντικατάστατο μέσο επικοινωνίας. Επίσης το παιδί σας ούτως ή άλλως τελικά θα έχει πρόσβαση σε αυτό από φίλους, Ίντερνετ καφέ, ή ακόμη και από το σχολείο. Η λύση, όπως πάντα, είναι να ενημερωθείτε σωστά ώστε να μπορέσετε να προσφέρετε στο παιδί σας την καθοδήγηση η οποία είναι απαραίτητη στην πλοήγηση του στον θαυμαστό κόσμο του Ίντερνετ.


 • Μην απαγορεύετε στα παιδιά σας την πλοήγηση στο Ίντερνετ από τον υπολογιστή σας. Μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό από υπολογιστές φίλων, Ίντερνετ καφέ, ακόμη και από το σχολείο τους.
 • Ενημερωθείτε για την χρήση του Ίντερνετ, τα οφέλη και τους κινδύνους του. Δώστε έμφαση στην ανακάλυψη δικτυότοπων με ενημερωτικό, εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό περιεχόμενο και δραστηριότητες ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας.
 • Κρατήστε τον υπολογιστή σας σε κάποιο κοινόχρηστο χώρο του σπιτιού σας και όχι σε κάποιο γραφείο ή υπνοδωμάτιο.
 • Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν τα παιδιά σας μπαίνουν σε chatrooms. Πρέπει να τους περάσετε το μήνυμα ότι δεν δίνουμε τα προσωπικά μας στοιχεία σε κανέναν που δεν γνωρίζουμε και δεν συναντάμε κάποιον τον οποίο «γνωρίσαμε» σε chatroom χωρίς την συνοδεία κάποιου γονιού.
 • Συζητήστε με τα παιδιά σας για την ασφάλεια του Ίντερνετ. Συζητώντας τους μελλοντικούς κινδύνους του Ίντερνετ με τα παιδιά χρειάζεται να δείξετε ευαισθησία έτσι ώστε να κατανοήσουν και τα ίδια τους κινδύνους.
 • Λάβετε σοβαρά υπ' όψιν την σχέση του παιδιού με το Ίντερνετ και συμμετέχετε μερικές φορές στο σερφάρισμα. Δεν είναι κακό να ζητήσετε από τα παιδιά σας να σας εξηγήσουν μερικά πράγματα.
 • Αντιδράστε με ψυχραιμία αν το παιδί σας περνάει όλο τον ελεύθερό του χρόνο μπροστά στον υπολογιστή. Θα είναι μάλλον ένα παροδικό φαινόμενο.

Συμβουλές ανά ηλικία

Αν έχετε παιδιά ηλικίας 5-8: Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά αρχίζουν να μαγεύονται από τον κόσμο του ηλεκτρονικού παιχνιδιού. Υπάρχουν στο Ίντερνετ δικτυότοποι με παιχνίδια κατάλληλα για αυτή την ηλικία (παζλ, παιχνίδια με γράμματα και αριθμούς, ιστοσελίδες με μουσική, κτλ).
Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήνετε το παιδί σας για περισσότερο από μία ώρα την ημέρα στην δραστηριότητα αυτή και φυσικά ποτέ χωρίς την συντροφιά ενός μεγάλου.

Αν έχετε παιδιά ηλικίας 8-12: Το Ίντερνετ κεντρίζει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον του παιδιού. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά αρχίζουν και περνάνε όλο και περισσότερη ώρα μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή. Ανακαλύπτουν ότι μπορούν να βρουν πληροφορίες για τα ενδιαφέροντα τους, αθλητισμό, μουσική, κτλ.
Καθίστε μαζί με τα παιδιά σας και βοηθήστε τα στις αναζητήσεις τους. Βοηθήστε τα να βρουν σωστές λέξεις «κλειδιά» αναζήτησης. Επιλέξτε μαζί με το παιδί σας ιστοσελίδες που το ενδιαφέρουν και προσθέστε τις στα
favorites του browser που χρησιμοποιείτε.
Τώρα είναι η ώρα να εγκαταστήσετε φίλτρα, έτσι ώστε η αναζήτηση ιστοσελίδων να είναι ακίνδυνη. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι ακόμα και τα καλύτερα φίλτρα δεν παρέχουν απόλυτη ασφάλεια.
Όσο το παιδί μεγαλώνει μπορεί να χρησιμοποιεί το Ίντερνετ μόνο του. Προσπαθήστε να αντισταθμίζεται ο χρόνος που περνάει το παιδί μπροστά στον υπολογιστή με χρόνο που διαθέτει για άλλες δραστηριότητες, μαθήματα, παιχνίδι, αθλητισμό, διάβασμα, μουσική, συμμετοχή σε δραστηριότητες της οικογένειας, κτλ. Μην εκπλαγείτε αν στο τέλος αυτού του φάσματος της ηλικίας το παιδί σας είναι ένας μικρός
expert του Ίντερνετ.

Αν έχετε παιδιά ηλικίας 12-18: Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά μπορεί να απορροφηθούν για ώρες από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ο κόσμος του Ίντερνετ ασκεί ιδιαίτερη γοητεία πάνω τους. Μπορούν να αποκτήσουν εύκολα τεχνολογικές ικανότητες και είναι ικανά να εξερευνήσουν όλες τις πτυχές του εικονικού αυτού κόσμου. Μπορούν να εγκαταστήσουν λογισμικό, και πιθανώς να είναι πιο εξοικειωμένοι από εσάς.
Καθίστε μαζί με τα παιδιά σας. Ζητήστε τους να σας δείξουν τον κόσμο του Ίντερνετ όπως τον βλέπουν με τα δικά τους μάτια. Δείξτε ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες τους.
Σε περίπτωση που το παιδί ασχολείται με δραστηριότητες του Ίντερνετ που σας φαίνονται ακατάλληλες, συζητήστε μαζί του, προσπαθείτε να του προτείνεται εναλλακτικές λύσεις. Η απαγόρευση είναι συχνά η χειρότερη λύση.
Αντιδράστε
με ψυχραιμία αν το παιδί σας ξοδεύει το χρόνο του αποκλειστικά σε ηλεκτρονικά παιχνίδια. Θα είναι μάλλον ένα παροδικό φαινόμενο. Φροντίστε όσο μπορείτε να μην χάσει την επαφή με τους φίλους του, την οικογένεια του, και τα μαθήματα του.

Λογισμικά φίλτρα

Ενα φίλτρο είναι ένα πακέτο λογισμικού το οποίο μπορεί να αποκλείσει την πρόσβαση σε τόπους του κυβερνόχωρου με παράνομο ή επιβλαβές περιεχόμενο. Η αποτελεσματικότητα ενός φίλτρου εξαρτάται από την επινοητικότητα του λογισμικού καθώς και από το πόσο ανανεωμένες είναι οι λίστες με τους απαγορευμένους τόπους. Tα φίλτρα προστασίας αναγνωρίζουν λέξεις «κλειδιά», συγκεκριμένους τύπους αρχείων και κωδικούς προγραμμάτων που βρίσκονται στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες και ανάλογα με τη ρύθμιση επιτρέπουν ή διακόπτουν τη σύνδεση.
Διαφορετικά φίλτρα είναι αποτελεσματικά στο να αποκλείουν την πρόσβαση σε τόπους με διαφορετικό περιεχόμενο. Για παράδειγμα, κάποιο φίλτρο μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό στο να αποκλείει την πρόσβαση σε τόπους με πορνογραφικό περιεχόμενο, ενώ κάποιο άλλο να είναι πιο αποτελεσματικό σε περιεχόμενο με βία η ρατσισμό. Επίσης, τα περισσότερα φίλτρα δίνουν την δυνατότητα «ρύθμισης», ώστε να αποκλείεται η πρόσβαση σε ιστοσελίδες με ακατάλληλο περιεχόμενο ανάλογα με τις ρυθμίσεις που εσείς επιλέγετε. Τα πιο διαδομένα προγράμματα πλοήγησης, όπως για παράδειγμα ο "
Internet Explorer", διαθέτουν ειδική ρύθμιση, η οποία καθορίζει τον βαθμό ανοχής τόσο σε για ακατάλληλο λεξιλόγιο, όσο και για προκλητικές φωτογραφίες.
Τα φίλτρα είναι σχετικά οικονομικά, εγκαθίστανται με ευκολία και παρέχουν δυο ακόμη εξαιρετικά χρήσιμες υπηρεσίες: Προστασία απέναντι στον κίνδυνο ακούσιας σύνδεσης με «ροζ» ιστοσελίδες με αποτέλεσμα να χρεωθεί ο λογαριασμός τηλεφώνου με υπέρογκα ποσά, και προστασία απέναντι σε ιούς που απειλούν την λειτουργία του υπολογιστή. Πολλοί από τους παροχείς υπηρεσιών Ίντερνετ έχουν ήδη εγκαταστήσει λογισμικά φίλτρα στις υπηρεσίες τους. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι αναγκαία η εγκατάσταση άλλων φίλτρων.
Μερικά από τα πιο γνωστά φίλτρα είναι τα παρακάτω (σε αλφαβητική σειρά):

Σύνδεσμοι

 • SafeLine (http://www.safeline.gr/)
  Η Ελληνική Ανοικτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο Ίντερνετ
 • SafeNetHome (http://www.saferinternet.gr/)
  Ο Ελληνικός δικτυότοπος για θέματα επίγνωσης για την ασφάλεια του Ίντερνετ
 • Microsoft Booklet (http://www.safeweb.org.cy/workshops/files2005/MicrosoftBooklet.pdf) (Πλήρης Οδηγός Ασφάλειας στο διαδίκτυο από την Microsoft (στα Ελληνικά)

· Συμβουλές για την ασφάλεια στο Internet, για παιδιά ηλικίας 13 έως 17 ετών (http://www.microsoft.com/hellas/athome/security/children/kidtips13-17.mspx) (στα Ελληνικά)

 • Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο: (http://www.sch.gr/portal/mediatype /html/page /default.psml/ jspane/2000,230/js_panename/238)
 • ChatDanger (http://www.chatdanger.com/)
  Συμβουλές για το πως να είστε ασφαλείς στους χώρους ζωντανών συζητήσεων
  chatrooms (στα Αγγλικά)

ΠΗΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ : http://www.safeweb.org.cy/tips.php?lang=el

Για καταγγελίες ή βοήθεια μπορείτε να απευθυνθείτε στους παρακάτω φορείς :

Τμήμα

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αττική:

Λ. Αλεξάνδρας: 173

Τ. Κ. 115 22 Αθήνα

Τηλ. : 210-6476464, 210-6476000

Γραμμή Βοήθεια: ΥποΣΤΗΡΙΖΩ

Μονάδα Εφηβική: Υγεία:

Β' Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών

Παράρτημα του Νοσοκομείου Παίδων "Π. & Α. Κυριακού"

Μεσογείων 24, Γουδή Τηλ. : 80011 80015

Ταχυδρομείο: Μπορείς να στείλεις γράμμα με την καταγγελία σου στην παρακάτω διεύθυνση: SafeNet, Στουρνάρη 63, 10432 Αθήνα.

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Μπορείς να στείλεις email στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.