Ασφάλεια στο διαδίκτυο

ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ « ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ»

ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ : 7-5-2010

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ : 2 ΩΡΕΣ

Ξεκίνησα με το video από την ιστοσελίδα http://blogs.sch.gr/giosifidis/2009/10/18/%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-internet/

1) Αφού είδαμε το video ξεκινήσαμε μια συζήτηση γύρω από τους παρακάτω κεντρικούς άξονες :


 • Εξηγείστε στους γονείς σας τις εμπειρίες σας κατά την πλοήγηση σας στο Ίντερνετ. Μιλήστε στους γονείς σας ή σε κάποιον ενήλικα για εικόνες ή κείμενα που βρήκατε στο Ίντερνετ και σας ανησυχούν ή σας φοβίζουν.
 • Διαφυλάσσετε τις προσωπικές σας πληροφορίες.
 • Κρατάτε τον κωδικό εισόδου στον υπολογιστή σας μυστικό. Είναι σαν το κλειδί του σπιτιού σας: δεν θα το δανείζατε σε κανέναν Ποτέ μην δίνετε το όνομα σας, την διεύθυνση σας, την διεύθυνση και το όνομα του σχολείου σας, το τηλέφωνο σας, φωτογραφίες σας σε αγνώστους που συναντάτε στο Ίντερνετ ακόμη και άν σας το ζητήσουν.
 • Μόνο με την άδεια και την παρουσία των γονιών σας μπορείτε να συμφωνήσετε να συναντήσετε κάποιον/κάποια που γνωρίσατε στο Ίντερνετ.
 • Προσέχετε όταν μιλάτε διαμέσου chatroom ή email. Διακόψτε τη συνομιλία όταν κάποιοι σας κάνουν να νιώθετε άβολα.
 • Μην εμπιστεύεστε ότι διαβάζετε στο Ίντερνετ. Μάθετε να βλέπετε το περιεχόμενο με κριτικό μάτι.
 • Δεν είναι αληθινές όλες οι πληροφορίες που υπάρχουν στο Ίντερνετ. Δεν υπάρχει υπεύθυνος φορέας για να ελέγχει τις πληροφορίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο .Είναι δική σου δουλειά να το κάνεις....
 • Επικοινωνία με αγνώστους - Αποπλάνηση ανηλίκων Προπαγάνδα για βία ρατσισμό, νρκωτικά, όπλα
 • Κυβερνο-παρενόχληση. Η παρενόχληση μέσω διαδικτύου μπορεί να πάρει διάφορες μορφές πχ αποστολή μηνυμάτων με συκοφαντικό περιεχόμενο, δημοσίευση δυσάρεστων φωτογραφιών ή μηνυμάτων για άλλους σε ιστολόγια. Μην μπαίνετε στον πειρασμό να κυβερνοπαρενοχλήσετε κάποιον. Τα ηλεκτρονικά ίχνη που αφήνετε μένουν για π άντα και μπορεί εύκολα η αστυνομία να ανακαλύψει την ταυτότητά σας.
 • Σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (facebook κτλ. )
 • Να καταχωρείτε μόνο τα απολύτως απαραίτητα προσωπικά στοιχεία και προσοχή στις φωτογραφίες και στις πληροφορίες που βάζετε στη σελίδα σας. Μη φτιάχνετε ψεύτικα προφίλ για άλλους.

 • Τυχερά παιχνίδια.

Οι ιστοσελίδες προσπαθούν να μας πείσουν να ποντάρουμε χρησιμοποιώντας διαφημιστικά μηνύματα που μας υπόσχονται εύκολα κέρδη.Συχνά μας δίνουν στο ξεκίνημα τη δυνατότητα να ποντάρουμε δωρεάν για να εθιστούμε σ τη χρήση τους. Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δεν είναι ποτέ τυχερά γιατί απλούστατα είναι προγραμματιζόμενα.

 • Κλοπή προσωπικών δεδομένων - Ηλεκτρονικές απάτες

Πήρατε ένα μήνυμα ότι ξαφνικά κερδίσατε ένα τεράστιο ποσό και σας ζητούν τον αριθμό του λογαριασμού σας για να το καταθέσουν; Μην το δώσετε γιατί το πιθανότερο είναι να σας αδειάσουν τον τραπεζικό λογαριασμό.

ΟΧΙ!!

 • Παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας

Όλες οι ανθρώπινες δημιουργίες έχουν πνευματικά δικαιώματα που ανήκουν στους δημιουργούς τους. Μην καταπατάτε την πνευματική ιδιοκτησία κάποιου αντιγράφοντας τραγούδια, ταινίες, φωτογραφίες, κλπ γιατί υπάρχουν συνέπειες

Μη διστάσετε σε κάθε περίπτωση που διαπιστώσετε κάποιο πρόβλημα να το αναφέρετε στους γονείς σας

2) Συνέχισα με την ιστοσελίδα http://www.saferinternet.gr/

Οι μαθητές των μεγάλων κυρίως τάξεων αφού ενημερώθηκαν για τους κανόνες σωστής χρήσης του διαδικτυου και του κινητού τηλεφώνου, έπαιξαν το παιχνίδι των γνώσεων της ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο.

Τέλος μοιράστηκε σε όλους τους μαθητές φυλλάδιο το οποίο απευθυνόταν στους γονείς των μαθητών και περιείχε πολλές χρήσιμες συμβουλές , πληροφορίες, χρήσιμους συνδέσμους και προγράμματα σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.